ECO by Melimi
Lukk
Handlekurven er tom

Subtotal: 0,-

MILJØVENNLIG GAVEINNPAKNING!

30.11.2018

 

 

Hver eneste jul bruker vi nordmenn over 60.000 kilometer med gavepapir.

Tenk på det. 60.000 kilometer!

 

 

Gavepapiret er stort sett av så dårlig kvalitet og inneholder så lite fiber, at det ikke kan gjenvinnes. Retningslinjene for å kaste gavepapir er derfor som regel at det skal i restavfallet. Men dette kan variere fra kommune til kommune.

Akkurat her vi bor (i Salten) deler renovasjonsselskapet ut hvert år til jul, egen sekk som gavepapiret skal i. Så sjekk hvordan retningslinjene er i kommunen der du bor. Dette kan du sjekke på sortere.no

 

Tenk på den miljøbelastningen papirproduksjonen er fra tømmerhogst, til transport, til produksjon i fabrikken, og veien til søpla eller til gjenbruk. I tillegg har gavepapiret som regel vært gjennom behandling i form av blant annet farging, som mest sannsynlig har belastet miljøet og ikke er spesielt bra for oss mennesker heller.

 

Men ta det med ro, gaveinnpakningen trenger slettes ikke være verken kjedelig eller dyr selv om du velger å gjøre det på en miljøvennlig måte.

Her kommer våre hotte tips til miljøvennlig gaveinnpakning med stil:

 

 

 • Ta vare på det du får!

For det aller første bør du, når du mottar gaver i fint papir – ikke kast det. La det få leve lengre. Ta vare på og bruk det på nytt!

 

Jeg husker min bestemor og bestefar hadde et fint gammelt kråskap i et hjørne på stua. Mellom dette skapet og veggen la de brukt gavepapir. Fikk de en gave pakket inn i pent papir tok de det forsiktig av, brettet det pent sammen og brukte det på nytt neste gang de hadde behov for å pakke inn en gave. Lurt!

Ta også vare på papirposer, esker og forskjellig som kommer din vei i løpet av året. Med litt stæsj og pynt så blir det fort til en flott og personlig innpakning.

 

 • Bruk det du har!

Blader og plakater med fine motiv blir til pen, annerledes og personlig innpakning. Aviser kan også brukes, og har du rester etter tøy som er ødelagt eller som du ikke bruker lengre? Gardiner, putetrekk eller lignende kan med enkle grep sys om til fine gaveposer som kan gis videre og videre og videre..

 

 • Bruk gråpapir eller svanemerket gavepapir!

Kjøp gråpapir eller kraftpapir som er merket med at det kan resirkuleres. Papiret kan brukes flere ganger fordi det er kraftig og av god kvalitet. I tillegg kan det resirkuleres og få nytt liv i form av nye produkter.

Papiret kan du pynte med for eksempel granbar, hjemmelagde pepperkaker eller noe annet fint. La barna tegne fine tegninger på papiret – bruk fantasien!

 

Skriv gjerne en liten beskjed til mottaker om at papiret skal sorteres som papir for gjenvinning. På den måten er du med på å spre budskapet, som kanskje ikke så mange tenker over, enda..

 

 • Miljøvennlig gavebånd!

Sist men ikke minst, gavebånd er som regel laget av plast, og båndet er ikke fornybart. Velg det derfor bort! Bruk heller strimler av tøy som kan brukes om igjen, av papir som kan resirkuleres, hyssing eller tau av for eksempel hamp eller andre materialer som er nedbrytbart. Eller la barna fingerhekle fine bånd av garnrester for eksempel. Mulighetene er mange, bare fantasien setter grenser.

 

Gir du i tillegg bort opplevelser i stedet for ting der du har mulighet til det, trenger du mindre innpakning og du sparer miljøet på flere måter enn bare innpakningen.

Hos fremtiden.no kan du lese 243 gode tips til gaver som ikke er ting!

 

Lykke til med flotte miljøvennlige gaver i år!

 

 

Les mer...

NATURGUMMI

06.11.2018

 

På ecobymelimi.no finner du mange fine produkter som er laget av naturgummi.

Naturgummi vokser naturlig helt uten kunstgjødsel og plantevernmidler. Og i motsetning til mange typer plastprodukter, trenger du ikke å bekymre deg for lekkasje av noen farlige stoffer.

 

Naturlig gummi har en rekke gode kvaliteter og kommer fra gummitreet Hevea som blant annet vokser i Malaysia.

 

Den er 100% nedbrytbar og giftfri, og er derfor til dels en fornybar ressurs.

Naturgummi brukes som materiale i våre smokker og leker og det myke og fleksible materialet er slitesterkt og har lang levetid dersom man behandler produktene med litt kjærlighet. Produkter av naturgummi skal oppbevares rent, tørt og skal ikke utsettes for varme eller direkte sollys.

 

Mange av gummiproduktene tåler koking. For eksempel noen av smokkene og biteringene. Les alltid pakningsvedlegget nøye for råd ang. dette. For de produktene som ikke tåler kok, kan man dyprengjøre de ved å blande fire deler hvit eddik blandet med en del varmt vann. Legg produktet i blandingen og vask med en myk svamp. Skyll og tørk.

 

Over tid kan naturgummien bli litt mørkere i farge enn den er i sin opprinnelse, men dette er en helt naturlig prosess som på ingen måte forringer kvaliteten på produktet.

Naturgummi varer ikke evig, men har gjort sitt når den begynner å sprekke, blir tørr eller kjennes klissete.

 

Gummiproduktene vi har her hos ecobymelimi.no er renset under produksjonen, og inneholder svært lave verdier av det latexproteinet som i sjeldne tilfeller kan gi allergiske reaksjoner.

Vær likevel oppmerksom på at dersom du i utgangspunktet er allergisk mot latex bør unngå naturlige gummiprodukter.

 

Les mer...

GJENBRUK PÅ FRETEX

19.10.2018

 

Går du på Fretex og andre bruktbutikker? Det gjør vi!

 

Slagordet til Fretex er: «Vi gir folk grunn til å tro på framtiden!»

Det ligger mye mer enn miljøaspektet bak de ordene.

Og Fretex, for ikke å snakke om Frelsesarmeen er bra på så veldig mange måter som vi ikke skal gå nærmere inn på her.

 

Men for oss treffer slagordet til Fretex veldig, og får oss til å tenke på den enormt positive påvirkningen gjenbruk har for miljøet.

Det er ikke uten grunn at gjenbruk troner som punkt nummer to, etter avfallsreduksjon i avfallshierarkiet.

 

På Fretex kan man finne så mange fine skatter!

Ikke bare har de mye fine brukte klær og andre ting, visste du at de også selger mange flotte produkter som de har redesignet og sydd om?

Ved å lage nye ting av det de har fått inn som er slitt eller ødelagt. Vi ELSKER det konseptet!

 

De lager kule slips av ødelagte olabukser, postkort av gamle bøker, handlenett av slitte pledd og mye mye mer.

 

Og er du en av de som er usikker på hva som er det riktige valget med tanke på handlenett? Det blir ikke mer miljøvennlig enn å lage det selv av ødelagt stoff som ellers ville ha blitt kastet, eller kjøpe de fine gjenbruksnettene (i dobbel forstand) som de selger på Fretex!

 

Ti prosent av omsetningen Fretex har på bruktsalg går til frelsesarmeens sosiale arbeid, noe som utgjør ca 30 millioner kroner i året.

 

Barna syns det er veldig stas å prøve høyhælte sko, her prøver Eline og Mie noen fine og fjonge som vi fant på Fretex i Bodø . De ville veldig gjerne, men fikk ikke ta de med seg hjem 😉

 

Fretex i Bodø har nettopp flyttet inn i nye flotte lokaler sentralt på torget, og er du i byen vil jeg anbefale deg en tur innom denne flotte butikken i storgata 30!

 

Besøk Fretex sin hjemmeside for å lese mer om dem.

 

Les mer...

BAMBUS

12.10.2018

 

På ecobymelimi.no finner du mange produkter som er laget av bambus.

Det er ikke mange materialer som kan konkurrere med dette.

 

Ikke bare er bambus den planten som vokser raskest i hele verden, men den vokser helt uten kunstgjødsel og plantevernmidler, og det meste av bambusproduksjon er derfor økologisk.

 

I tillegg absorberer den 3–4 ganger mer CO2 enn levende trær.

Den er lett men samtidig utrolig sterk og holdbar, og den er naturlig antibakteriell.

Det er ikke uten grunn den har fått tittelen verdens mest bærekraftige materiale.

 

Bambusplanten er som mange vet, den viktigste matkilden til pandabjørnen. Men du skal vite at de produktene vi selger her på ecobymelimi.no er laget av bambus som er dyrket frem med hensikt å produsere bambusprodukter, dermed er det ingen pandaer som blir fri for mat om du velger å handle bambusprodukter fra ecobymelimi.

 

Det som også er så fantastisk med bambus er at alt av restematerialer kan brukes. Restene kan kvernes opp og støpes i former, ingen ting går til spille her!

 

Bambus er et lett materiale samtidig som det er sterkt og veldig holdbart.

Det tåler sterk varme og det har en naturlig fukt- og flekkmotstand.

Den er hard, har antibakterielle egenskaper og det er til og med mange av bambusproduktene våre som tåler oppvaskmaskin.

 

Den beste måten å ta vare på dine bambusprodukter på, er å behandle de som du ville ha gjort med tilsvarende produkter av tre.

 

 • Vask de for hånd før du bruker dem første gang
 • Bruk et mildt oppvaskmiddel, som også er bra for miljøet
 • Bambus bør ikke ligge i bløt for lenge, da kan det slå seg og bli deformert.
 • Selv om noen produkter kan vaskes i oppvaskmaskinen, er det aller beste å vaske de for hånd. Så varer de enda lengre.
 • Sett inn dine produkter av bambus med olje med jevne mellomrom. Bruk en naturlig og nøytral olje som oliven- eller kokosnøttolje.

 

Les mer...

ØKOLOGISK BOMULL

05.10.2018

 

På ecobymelimi.no finner du mange gode økologiske bomullsprodukter.

Alle produsenter av økologiske produkter må følge strenge retningslinjer fra IFOAM (International Federation of Agriculture Movements).

 

IFOAM er en paraplyorganisasjon for alle de forskjellige merkeneordningene hvert enkelt land har for å kvalitetssikre økologiske varer.

 

Her hos oss vil du også komme over varer som er merket med GOTS (Global Organic Textile Standards). Dette er en internasjonal merkeordning for klær og tekstiler som omfatter både sosiale og miljømessige krav. Når du ser et produkt merket med GOTS, kan du være sikker på at råvaren kommer fra økologisk landbruk med bærekraftige arbeidsforhold.

 

 

Så, hvorfor bør du velge økologisk bomull?

 

Hovedessensen i økologisk produksjon består av tradisjon, innovasjon og vitenskap til beste for vårt felles miljø og sørger for god livskvalitet for alle involverte.

 

Reduser miljøfotavtrykket

Bønder som driver økologisk landbruk benytter de lokale ressursene på en langsiktig og fornybar måte. De unngår plantevernmidler som er kjemiske og giftige, og i tillegg benytter de seg ikke av genmodifiserte bomullsfrø eller kunstgjødsel.

 

De skifter mellom å dyrke bomull og andre avlinger for å balansere uttaket de gjør av næringsstoffer fra jorda og de sparer på naturressursene for å minimere skaden på miljøet og for å bevare jordens langsiktige fruktbarhet.

 

Mangel på vann er en av de største utfordringene jordas voksende befolkning står ovenfor, og i områder hvor bomull dyrkes er dette ofte et stort problem.

I økologisk landbruk benyttes det 71% mindre vann og 62% mindre energi enn i konvensjonell produksjon. Dette ved at det i stor grad benyttes vannreservoarer og regnvann i produksjonen.

 

Fuktigheten i jorda holder lengre med naturlig hummus enn den gjør med jord som er sprøytet med giftige kjemikalier. Grunnvann og overflatevann blir heller ikke forurenset ved økologisk drift.

 

Produksjonen av økologisk bomull fører til mindre CO2-utslipp. Naturlig gjødsel, sollys og planter danner et karbonnøytralt kretsløp.

 

A-magasinet skrev i 2017 at det hvert år går 950.000 tonn mikroplast ut i verdenshavene, og dette tallet øker hvert år. I tillegg til at det går mange hundre tusen tonn ut i lufta. Klesvasken er en stor bidragsyter i dette. Det er forsket på hvor mye mikroplast klesvask kan avgi, og det viser seg at en enkelt vask med seks kilo klær frigjorde hele 730.000 små syntetiske partikler, som går rett ut i havet.

 

Tekstiler og klær av naturfibre som bomull bidrar til å redusere mikroplast i luft og avløp. Velger du økologisk bomull unngår du i tillegg genmodifisering. Den økologiske bomullen er helt naturlig og nedbrytbar.

 

Rettferdig handel. Når du kjøper økologisk bomull, investerer du i bedre livsvilkår for bøndene, som ikke trenger å håndtere giftige plantevernmidler. Dette kompenserer for at økologisk bomullsproduksjon vanligvis krever en noe større arbeidsinnsats.

 

De økologiske bomullsprosjektene har langsiktige avtaler og sikrer at bøndene får mer rettferdig pris for varene. Etikk er i alle ledd en viktig del av kriteriene for økologisk sertifisering.

 

Kjemikalier og helserisiko. Fabrikkene har tusenvis av kjemiske midler å velge mellom ved produksjon av ordinære tekstiler. Det finnes flere tusen sorter, bare i tekstilfarger. Mange av disse kjemikaliene følger varen helt frem til forbrukeren. Flere av disse stoffene er direkte helseskadelige, og faren for helseskade øker med konsentrasjonen man blir utsatt for.

 

I produksjonen av økologiske klær er det strenge krav til bruk av kjemikalier. Forskere peker nå på at det er en sannsynlig sammenheng mellom vår kjemiske hverdag og den økte forekomsten av allergiske plager, blant annet.

 

Du kan utgjøre en forskjell

Dessverre er økologisk bomullsbruk en svært liten del av verdensproduksjonen, kun 1 %.

Å velge å bry seg om jorden og menneskene vi deler den med, er et livsvalg. Velger du økologisk bomull kan du bruke forbrukermakten din til å påvirke produsenter og bomullsbønder.

 

 

Kilder:

- Studie av Richard Thompson ved Plymouth universitet (2016)

- Aboutorganiccotton.org

- Forskning.no

Les mer...

LAG DITT EGET BIVOKSPAPIR!

13.06.2018

 

 

 

Nedenfor finner du en enkel og grei oppskrift på å lage ditt eget bivokspapir. Du kan enten kjøpe ferdige bivokspapir her i nettbutikken, eller du kan lage dine egne hjemme på kjøkkenbenken. Det er ikke så vanskelig, og så er det veldig gøy!

 

Bivokspapir er den perfekte erstatning for plastfolie og annen matoppbevaring i plast. De er miljøvennlige, gjenbrukbare og veldig fine å se på! Vi bruker de til å dekke over boller, oppbevare brød i (både i kjøkkenskapet og i fryseren), pakke inn ost, grønnsaker, snacks og til matpakken. Og lager du de selv kan du jo gå helt bananas, og velge design helt etter eget ønske. Kjempegøy!

 

Plastemballasje kan bare resirkuleres noen få ganger, så blir det permanent avfall, og deretter et miljøproblem.

I tillegg inneholder mykplast blant annet mykgjørere i form av ftalatet DINP. Dette ftalatet er påvist hormonforstyrrende, i likhet med sin forgjenger DEPH som i dag er forbudt. Begge disse og en rekke andre ftalater er klassifisert som reproduksjonsskadelige. De kan skade forplantningsevnen, og gi fosterskader.

 

Myndighetene har bestemt at ftalatet DIBP, blant annet, skal «fases ut» som det så fint heter innen 2020…

 

Det er så godt som umulig for oss forbrukere å holde oss oppdatert med de kunstige kjemikaliene i husholdningen, og det letteste er å kutte de fra våre forbruksvaner.

 

 

 

Hjemmelaget bivokspapir

 

Dette er en helt enkel oppskrift, uten treharpiks eller oljer. Og til eget bruk hjemme er de helt supre!

 

Dette trenger du:

 • Et stykke 100% bomull i den størrelsen du selv ønsker (tenk over hva den skal brukes til), gjerne med et fint mønster som du selv liker. Det kan være greit å starte med et mindre stykke første gang du prøver.
 • Bivoks som fåes kjøpt på hobbyforretninger eller helsekost. Pass på å oppbevar den kaldt før bruk, da det gjør den lettere å jobbe med.
 • Et stekebrett med litt kanter (som du ikke er redd for. Voksen er veldig vanskelig å fjerne etter bruk..)
 • Saks
 • Kniv
 • Skjærefjøl
 • Kleshenger (som du heller ikke er så veldig redd for)

1. Start med å vaske bomullsstykket, spesielt hvis det er nytt. Nye stoffer inneholder gjerne biprodukter fra produksjon.

 

2. Skjær bivoksen i små biter

 

3. Legg tøystykket på stekebrettet. Om det er stort kan du brette det i to.

 

4. Fordel utover bivoksbitene du har kuttet opp. Pass på å ikke ha for mye bivoks på, da kan papiret flasse når det er ferdig. Ta heller litt for lite, da kan du heller ta en ny omgang med voks dersom det blir nødvendig. Pass på at du får fordelt voksen i endene og hjørnene av stoffet. Det vil være litt individuelt hvor mye voks som skal til, og mengden reguleres ut fra hvor stivt du ønsker at papiret skal være.

 

5. Sett stekovnen på 180 grader og sett brettet midt i ovnen. Det tar mellom 5 – 10 minutter før voksen er smeltet.

 

6. Når bitene er smeltet tar du brettet ut. Se etter at hele tøystykket er dekket med voks. Dersom det mangler på noen områder legger du på litt mer voks på disse områdene og setter brettet tilbake i ovnen til de har smeltet.

 

7. Heng opp papiret på kleshengeren så det får tørke. Etter 10 minutter har du et ferdig hjemmelaget bivokspapir som du kan brette og legge klar i skuffen.

 

Etter bruk vaskes papiret med hendene i mild oppvasksåpe og kaldt vann.

 

Vær oppmerksom på at papiret ikke bør brukes til kjøtt og fisk.

 

Dette er den enkle versjonen av bivokspapir, og vil ikke vare like lenge som de du kjøper i nettbutikken. Men når voksen har begynt å slippe etter en tids bruk er det ikke noe i veien for å gi bivoksarket nytt liv med en ny omgang med voks.

 

Disse arkene kan komposteres.

 

Lykke til!

 

Les mer...

DE 7 PLASTTYPENE

12.06.2018

 

 

Kan vi stole på at plasten vi bruker i forbindelse med mat er trygg?

 

Dette er et omdiskutert tema. Forskere strides. Noen mener det over tid kan få svært uheldige konsekvenser for helsen vår å bli utsatt for lekkasje av de uheldige stofferne i plast, som kommer over i mat og drikke. Mens andre mener at risikoen er liten, og at det ikke er særlig grunn til bekymring.

Vi mener at alle husstander som et minimum bør ta en gjennomgang på kjøkkenet og sjekke sin egen plast. Det er uansett smart å selv ta et aktivt standpunkt.

 

 

Alle vet vi nå at plast er miljøskadelig og en enorm trussel for kloden vår. Og det flere og flere av oss begynner å bli oppmerksomme på er at den også kan være skadelig for helsa vår, spesielt dersom vi bruker den på feil måte.

De siste årene har en etter en av diverse stoffer i plast blitt ulovlige til bruk i produkter ment til barn og i forbindelse med mat. Ingredienser i plasten man tidligere har antatt var trygge, har vist seg å være giftige og direkte skadelig for mennesker.

Det er et uoversiktlig mylder av informasjon rundt dette temaet, og vi ønsker å bidra til å belyse på en grei og oversiktlig måte, ut fra den kunnskapen vi har tilegnet oss.

 

I all plast som er beregnet på mat, skal man kunne være sikker på at nivåene av de skadelige stoffene er regulert av myndighetene, og isolert sett skal man ikke kunne ta skade av for eksempel å drikke mye av PET-flasker. Imidlertid peker noen forskere på at det er et problem at man ikke har mulighet til å foreta målinger på hvor stor påvirkning man får av alle disse stoffene man utsettes for i sum. I tillegg har mange forskere pekt på "coctaileffekten" som kan oppstå fra alle de forskjellige stoffene man får i seg.

 

Personlig gjør vi oss noen tanker rundt at forekomsten av kreft øker, samt at unge i dag kommer tidligere og tidligere i puberteten. Med tanke på at en god del plast er påvist både kreftfremkallende og alvorlig hormonforstyrrende, mener etter hvert mange at det kan være en god ide å bruke plast med stor forsiktighet.

Og hvorfor skal vi ta noen sjanser? Det finnes mange gode alternativer, vi må bare endre vanene våre og måten vi tenker på. Litt etter litt.

Og har vi kunnskapen, kan vi gjøre noe med det.

Mye av plasten er merket med et av følgende symboler:

 


 

Ta på deg brillene når du skal undersøke produktene på ditt kjøkken, for disse er ikke så lett å få øye på.

I tillegg til tallsystemet bør all plast som skal være i kontakt med mat være merket med dette symbolet:

 

 

Og her er det vi har samlet av informasjon om de forskjellige plasttypene:

 

1. Polyetylenereftalat (PET eller polyester)

PET er den plasttypen som er aller mest kjent. Dette er plasttypen som blant annet brukes til å lage de engangs panteflaskene vi kjenner og også tekstiler. Den er populær å bruke til emballasje for mat og drikke, da den er sterk og væske- og oksygenbestandig.

BRUK: Brusflasker er som nevnt laget av dette stoffet, i tillegg brukes det i diverse fat og boller til mikrobølgeovn, vaskemiddelbeholdere, finish på diverse treprodukter som gitarer og pianoer osv. Polyester brukes i tekstiler, polstring, tepper, presenninger, og mye mye mer.

Hjemme på kjøkkenet har vi funnet det i flasker for brus, squize syltetøy, saft, eddik og matolje.

GIFTIGHET: PET-produkter er påvist å kunne lekke det antatt kreftfremkallende stoffet antimon. Jo lengre væske oppbevares i en PET-beholder, jo større er sjansen for at stoffet frigjøres. Varme temperaturer og sollys øker sjansen for lekkasje. I tillegg er det funnet hormonforstyrrende ftalater i vann som er oppbevart i PET-flasker. Dette til tross for at det har vært hevdet at PET ikke inneholder ftalater.

Polyester er ofte beskrevet å ha flammehemmende egenskaper, men det er uklart nøyaktig hvilke flammehemmende kjemikalier som tilsettes polyester, og det er derfor vanskelig å vite om det er et problem med giftige stoffer i polyesterfiber.

VÅR ANBEFALING: UNNGÅ! Dette er ikke en av verstingene, og mange ser på PET som en relativ safe engangsplast, men med tanke på forskningen som viser at den kan lekke antimon og ftalater, anbefaler vi å unngå det så langt det er mulig. Om du må bruke det, hold det unna varme og gjenbruk aldri!

 

2. Høy tetthets polyetylen (HDPE)

Polyetylen er den mest brukte plastfamilien i hele verden. Den er enkel å bruke og den er ekstremt populær å bruke i rimelige plastprodukter – spesielt innpakning. Den er stiv, sterk og er væskebestandig og lett å behandle.

BRUK: Handleposer, shampoflasker, søppelposer, kopper og kar, yoghurtbeger, smørpakker, stekeposer, kanner, kasser og rør blant annet.

Hjemme på kjøkkenet har vi funnet det i flasker for sjokoladesaus, sitronsaft og popcornkrydder.

GIFTIGHET: Denne plastikken er sett på som et tryggere alternativ for bruk til mat og drikke, selv om noen studier har vist at denne plasttypen kan lekke det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol, spesielt ved utsettelse for ultrafiolett lys og sollys.

VÅR ANBEFALING: Relativt trygt, men har vist å kunne lekke hormonforstyrrende stoffer.

 

3. Polyvinylklorid (V, vinyl eller PVC)

Har lenge vært den nest mest brukte plasten i verden (etter polyetylen), men bruken av dette stoffet har de siste årene minket drastisk på grunn av alvorlige helsemessige og miljømessige problemer assosiert med fremstillingen, bruken og avfallshåndteringen knyttet til det. Likevel er det fortsatt helt vanlig å bruke denne typen plast, på grunn av dens kostnadseffektivitet og allsidighet. Den går ofte under navn som kunstskinn, vinyl eller skai, og plast av denne typen er sjelden merket med tallet 3.

BRUK: Myk PVC som er mykgjort med mykgjørere blir brukt i leker, for eksempel. badeleker, diverse innpakning som bobleplast og klingfilm, squizeflasker, shampoflasker, kabler, ledninger, vinduskarmer, gjerder og andre byggematerialer.

GIFTIGHET: PVC er sett på som den mest giftige og farlige plasten som fortsatt er vanlig å bruke. Den kan inneholde og lekke mange forskjellige giftige stoffer som bisfenolA (BPA), ftalater, dioksiner, kvikksølv og kadmium.

VÅR ANBEFALING: UNNGÅ! Koste hva det koste vil. Kan være ekstremt giftig.

 

4. Lav tetthets polyetylen (LDPE)

Polyetylen er som beskrevet på nummer 2, den mest brukte plastfamilien i hele verden. Dette er den mer tynne og fleksible formen for polyetylen.

BRUK: Brukes typisk til tynne poser som brødposer, fryseposer og søppelposer. Brukes på innsiden av melkekartonger, i noen typer squizeflasker og andre bokser for matoppbevaring. Også brukt til kabler og ledninger.

GIFTIGHET: Denne plastikken er sett på som et tryggere alternativ for bruk til mat og drikke, selv om noen studier har vist at denne plasttypen kan lekke det hormonforstyrrende stoffet nonylfenol, spesielt ved utsettelse for ultrafiolett lys og sollys.

VÅR ANBEFALING: Relativt trygt, men har vist å kunne lekke hormonforstyrrende stoffer.

 

5. Polypropylen (PP)

Polypropylen blir brukt til lignende som polyetylen, men den er generelt stivere og mer varmeresistent, så denne plasttypen brukes ofte til beholdere for varm mat. Denne er også veldig allsidig og har egenskaper som styrke, tøffhet, varmebestandighet, kan brukes til kjemikalier, fett og olje og er væskebestandig.

BRUK: Matoppbevaring som ketchup, yoghurt, margarin, rømme, sirup, diverse takeaway. Brukes i medisinbeholdere, sugerør, flasketuter, tåteflasker, bleier, truseinnlegg i tillegg til mange typer bildeler som støtfangere, dørkmatter og annet inventar.

Hjemme på kjøkkenet har vi funnet det i bakeboller, flasker for dressing, flytende margarin, ketchup og beholdere til italiensk salat, ferdige sauser, sirup, rosiner, smør.

GIFTIGHET: Denne plasttypen er generelt sett på som et av de tryggeste alternativene til bruk for mat og drikke. Det er ingen kjente helsebekymringer knyttet til denne plasttypen..

VÅR ANBEFALING: Relativt trygt, men vær likevel forsiktig med å ha produkter i mikrobølgeovn og oppvaskmaskin.

 

6. Polystyren (PS)

Polystyren er vanligvis assosiert med navnet styrofoam, matbeholdere og innpakning laget av utvidet PS (EPS) bedre kjent som isopor. For å lage disse produktene brukes det benzen, et kjent kreftfremkallende middel. I tillegg til denne formen for polystyren kan PS lages til en klar glassaktig og hard polymer som brukes til ting som bestikk og cd-holdere. Den er allsidig, klar og lett å forme.

Bruk: EPS: Eggekartonger, engangskopper- og boller, beholdere for hurtigmat, mange typer emballasje, innmaten i sykkelhjelmer. PS: Engangsbestikk, engangshøvler, dvd-holdere. Høy effekts PS: Kleshengere, røykvarslere, medisinflasker og skåler.

Hjemme på kjøkkenet ble vi veldig overrasket da vi fant denne plastformen i rømme- og cottage cheese beger fra en stor leverandør.

GIFTIGHET: Beholdere laget av PS kan lekke styren, som er antatt å være kreftfremkallende og har vist seg å ha påvirkning på hjerne og nervesystemet. Dyreforsøk har vist påvirkning på gener, lunger, lever og immunsystemet. Vær oppmerksom på at styren også er til stede i røyken du inhalerer som passiv røyker, avgasser fra byggematerialer og bileksos. Lekkasjen av styren fra PS-beholdere til mat øker når maten eller væsken er varm og fettholdig.

VÅR ANBEFALING: UNNGÅ! Kan lekke styren, som er gift for hjerne og nervesystem, og muligens kreftfremkallende.

 

7. Andre (O) - all annen plast

Denne kategorien identifiserer ikke en bestemt plasttype. Det er en generell «catch-all» for alle andre plasttyper som ikke går under merkingen fra 1 – 6, og kan omfatte plast som kan være en blanding av forskjellige plast. De nye bioplastene kommer i denne gruppen.

Polykarbonat (PC) er en vanlig plast og er ofte assosiert med denne kategorien. Et produkt kan være merket med 7 og bokstavene «PC» under, da kan du være sikker på at det er polykarbonat, og vi velger derfor å beskrive denne plasttypen her. Men vær oppmerksom på at polykarbonat ikke er den eneste plast i denne kategorien, og hvis et produkt har et nummer 7 på det uten bokstavene PC under, kan det være laget av polykarbonat eller det kan være annen plast, og det er tusenvis av andre. Den eneste måten å vite sikkert er å spørre produsenten, eller få plasten testet.

Bruk av polykarbonat er redusert drastisk de siste årene på grunn av helseproblemer knyttet til bisfenol A (BPA), det primære molekylet i PC-polymerere, samt økte nasjonale forbud mot bruk av visse produkter som baby flasker og emballasje knyttet til barneprodukter.

BRUK: Tåteflasker (forbudt i EU fra 2011), drikkekopper, vannflasker, vannbeholdere, juice- og ketchupbeholdere, kassekvitteringer og de sorte kjøkkenredskapene du har i skuffen. Brukes også i spesialemballasje, tanntetningsmidler, kompaktplater, laboratorieutstyr, akebrett, bildeler, mapper til mobiltelefoner, datamaskiner og elektroverktøy.

GIFTIGHET: Problemet med PC er bisfenol A (BPA), som lett lekker fra PC. Vitenskapelige studier har knyttet BPA til mange helseproblemer, inkludert kromosomskade på kvinnelige eggstokker, redusert spermieproduksjon hos menn, tidlig utbrudd av pubertet (unge kommer tidligere og tidligere i puberteten), endret immunfunksjon, nedsatt hjerne- og nevrologiske funksjoner, diabetes, fedme, resistens mot kjemoterapi, økt risiko for brystkreft, prostatakreft, infertilitet og metabolske sykdommer.

VÅR ANBEFALING: Generelt for kategori 7, bør man undersøke hva som skjuler seg bak 7-tallet før man bruker plasten i denne kategorien til mat og drikke. UNNGÅ polykarbonat (7 etterfulgt av PC). Lekker BPA, som er kjent for å ha mange negative helseeffekter, inkludert økt risiko for kreft.

 

 

Her har vi samlet noen forslag til hvordan du kan redusere bruken av plast for å unngå «verstingplasten»:

 • Kjøp mat på glass og gjenbruk.
 • Kjøp gjenbrukbare flasker og beholdere av glass eller rustfritt stål for oppbevaring av mat og drikke.
 • Velg klær av naturlig fiber som bomull og ull, gjenbrukbare vesker og bager laget av naturlige fiber som bomull og hamp.
 • Se til at lekene til barna er fri for PVC, BPA og ftalater.
 • Oppbevar mat i annen innpakning enn plastfolie (for eksempel bivokspapir)
 • Bruk resirkulert kraftpapir i stedet for bobleplast.
 • Unngå «hurtigmatbokser» – ta med din egen gjenbrukbare beholder for takeawaymat til pikniker og andre anledninger hvor du nyter mat og drikke utendørs. Det fins alternativer i keramikk, rustfritt stål, glass og bambus.
 • Det finnes mange miljøvennlige alternativer innen byggevare, og å «bygge grønt» er på full fart opp.

Om du ikke ønsker å unngå plast helt:

 • Unngå å bruke nummer 3 og 6, spesielt i tilknytning til mat. Forsøk å begrens bruken av nummer 1. Undersøk hva nummer 7 inneholder før du bruker den.
 • Bruk plastemballasjen til det den er beregnet på, og ikke bruk engangsprodukter om igjen (isbokser, plastflasker osv..)
 • Bruk emballasje som er merket med glass- og gaffelsymbolet.
 • Unngå å ha plastprodukter i mikro, oppvaskmaskinen, eller andre varmekilder.

 

Kilder:

 • «Slow death by rubber duck, the secret danger of everyday things» 2011, av Rick Smith og Bruce Lourie.
 • «How I kicked the plastic habit and how you can too» 2012, av Beth Terry
 • erdetfarlig.no (miljødirektoratet, mattilsynet og miljømerking)
 • dinside.no
 • mattilsynet.no
 • Fremtiden i våre hender (fremtiden.no)

 

Les mer...

Trykk Enter for å søke eller Esc for å lukke